Sterren.nl

Er zijn vele hitlijsten maar er is maar 1 Nederlandstalige hitlijst: de sterren TOP 20. De hitlijst geeft een goed beeld van de meest verkochte verkoop maar ook de downloadcijfers van dit moment.

Op het moment dat Veronica’s top 40, in 1973, wordt veranderd in de Nederlandse top 40 wordt al snel daarna de Nederlandstalige top 10 wekelijks gelanceerd. Dit wordt de voorloper van de van de Nederlandstalige top 20. Precies 2 jaar later worden 2 hitlijsten gecombineerd tot 1 Nederlandstalige TOP 20. Het is de samensmelting van de tien best verkochte Nederlandstalige singles en Nederlandse TIP top 10. De lijst is gedurende de jaren 1975 tot en met 1983 op geschroefd tot de Nederlandse Top 30. Net voor het millennium stopt de Top 40 met de Nederlandse Top20 lijst.

Tegenwoordig wordt de Sterren top 20 samengesteld uit verkopen van Cd’s en download. Omdat de markt van Cd’s sneller afneemt dan de stijging van de download is er een populariteit factor toegevoegd om tot een juiste Nederlandstalige top 20 te komen.

Uiteraard is het dan niet gedaan met de Nederlandse hits en artiesten. In tegendeel. Het heeft wel even op zich laten wachten maar in 2008 wordt de hitparade weer nieuw leven in geblazen met de Sterren.nl Top 20. De actuele lijst is te zien maar ook te horen bij steren.nl. Het is de Volendamse chick Monique Smit die de lijst presenteert voor de TV. Radio ster Corne Klijn doet het de lijst dunnetjes over op de Sterren.nl Radio. Op iedere zaterdag en zondag kan je hitlijst beluisteren.

Naast de Sterren Top20 worden ook reguliere radio en tv programma’s uitgezonden op de digitale themakanalen. Dit gebeurd onder STERREN 24 en is in bezit van de NPO en de uitzendingen gaan onder de verantwoordelijkheid van de AVROTROS. Sinds 2010 is de radio te streamen via het internet maar is nog niet in de vrije ether te beluisteren. Voor meer informatie: de officiële webstite van sterren.nl