Jan Smit

Een van de allergrootste Nederlandse sterren is wellicht Jan Smit. Al op hele jonge leeftijd (vier jaar!) zong hij al mee in het Volendammer Jongenskoor “de zangertjes van Volendam”. Op 10-jarige leeftijd werd hij ontdekt door BZN. Door de voormalige zangeres van de band, Carola Smit, werd gevraagd om het nummer mama op te nemen. Dit werd direct een HIT. Al snel daarna mocht hij nieuwe singels opnemen zoals “ik zing dit lied voor jouw alleen”. Het nummer bestormde de Nederlandse hitparade en hiermee was zanger Jantje Smit geboren. Daarna ging het snel en maakte hij vijf hits waaronder “Pappie waar blijf je nu”.

Jan werkte zorgvuldig aan zijn carrière en maakte de overstap naar Duitsland, België, Oostenrijk maar ook naar Italië en Frankrijk. Het starten van de Duitse Carrière werd deels gevoed door de arbeidstijdenwet in Nederland waarbij je slechts een paar keer per jaar mag optreden. In Duitsland speelde dit minder.

In het voorjaar van 2005 startte de reality soap ‘Gewoon Jan Smit die later bekroond werd door een gouden televizier ring. Naast zingen en acteren, wordt Jan Smit vaak in gezet als TV presentator van programma Tros Muziek feest op het plein. Ook maakt hij televisie programma zoals de zomer voorbij en wordt hij gevraagd voor een kledinglijn van C&A (2006). Als acteur is hij te zien in de bioscoop film Bombardement en een bijrol in de serie Flikken Maastricht.

De populariteit stijgt verder als hij vele nummer 1-hits op zijn naam zoals ‘Laura’, ‘als de morgen is gekomen’ (2006), Op weg naar geluk (2007) en dan volg je haar benen (2007). Maar daarna ontstaan er ook problemen met de stem. Eind 2007 wordt de altijd ijverige Jan uitgeschakeld door een knobbeltje op zijn stembanden. Hij zegt alle optredens af en mag een half jaar niet meer praten zingen na zijn operatie.

De comeback vindt plaats op Koninginnedag 2008 bij een optreden het Radio 538 op het Museumplein concert. De afgelopen jaren worden gekenmerkt door een reeks van dikke hits en goed scorende albums. Ook zakelijk gaat het goed met Jan als hij samen met Jaap Buijs een platenlabel opzet (vosound records). In zijn ‘stal’ zitten de artiesten Gerard Joling, Tim Douwsma en zijn zus Monique Smit.

Jan heeft het ijzingwekkende aantal hits op zijn naam staan van 70. Dat kan de komende jaren nog behoorlijk aangroeien. Zijn populaire website is veel informatie van Jan Smit te vinden.